Een van de nieuwere technieken om bepaalde opgeloste gassen uit water te halen is door middel van membranen. Met deze speciale membranen is het mogelijk om gas in een energie-efficiënte manier en zonder de toevoeging van chemicaliën uit water te verwijderen.
Het ontgassingsmembraan bestaat uit duizenden microporeuze polypropyleen holle vezelmembranen (een soort rietjes) die gewonden zijn om een distributiepijp. Omdat de holle vezelmembranen hydrofoob (waterafstotend) zijn kan de waterige stroom niet door de poriën penetreren, maar het gas wel. Het gas kan verwijderd worden bij de poriën door aan de waterige zijde een hogere druk aan te leggen dan aan de gaszijde. Als er hele lage waarden van opgeloste gassen bereikt moeten worden is het mogelijk aan de zuigzijde een vacuüm aan te brengen eventueel in combinatie met een stripgas (veelal stikstof). Dit vormt een drijvende kracht die opgeloste gassen van de waterfase in de gasfase brengt. In sommige gevallen zijn als voorbeeld zuurstofgehaltes van < 10 ppb te behalen.
Naast verwijdering van bekende gassen zoals ammonium, zuurstof en kooldioxide is het ook mogelijk om methaan uit water te verwijderen. Diverse onderzoeken tonen aan dat methaan uit grondwater verwijderd kan worden tot lage waarden. Dit methaan kan, in gunstige gevallen, zelfs teruggewonnen worden en gebruikt als energiebron.